OUR BLOG

30 Dec 2020

Το TRIBE του Ηλεκτρονικου Εγκληματος «CARDERPLANET»

Το θέμα των MicroTribes στο διαδίκτυο είναι κάτι που αναλύουμε αρκετά στη δεύτερη έκδοση του βιβλίου Απ΄το Like στο Buy (μπορεί να το βρει κανείς στο  http://troposbooks.com/from_like_to_buy/)

«Πρέπει να καταλάβετε, έλεγε ένα πρώην μέλος του στενού κύκλου, ότι το CARDERPLANET δεν ήταν μια απλή πηγή ανταλλαγής πληροφοριών. Ζούσαμε μέσα σε αυτό, το ονομάσαμε Planet και ήταν το ΣΠΙΤΙ μας!»

–  ΨΑΧΝΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΛΥΣΗ;

–  ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

–  ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΡΟΥΤΙΝΑ;

–  ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ; ΕΛΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!

–  ΟΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΕ ΚΑΝΟΥΝ ΠΛΟΥΣΙΟ

–  ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΑΣΙΣΤΕΙΣ. Αυτά αντίκριζες στον οραματικό ΙΣΤΟΤΟΠΟ των χάκερς και των κράκερς, το CARDERPLANET.

——————————————-

Γιατί διαλέξαμε μια παλιά ιστορία πίσω στο 2000;

Γιατί έχει σχέση με την γέννηση των TRIBES σε μια παγκόσμια οργανωμένη μορφή στις αρχές του αιώνα, και έχει σχέση με την Πιστωτική Κάρτα και το BLOCKCHAIN. Δεκαοχτάχρονα και εικοσάχρονα παιδιά σε μια παγκόσμια αγέλη κοινών ethics που το κάθε πάτημα πλήκτρου του υπολογιστή τους οδηγούσε και σε ένα …έγκλημα!!!. Στην πραγματική ζωή ενδεχομένως να μην μπορούσαν να πειράξουν μυρμήγκι. Στον digital κόσμο του διαδικτύου πίσω από το ψευδώνυμο και το avatar τους ήταν ισάξιοι και είχαν παρόμοια δομή με το tribe της μαφίας.

Στιγμή σταθμός του CARDERPLANET αποτέλεσε το 2001, ένας χρόνος μετά τη δημιουργία του, όταν διοργανώθηκε το Α΄ Παγκόσμιο Συνέδριο Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην Οδησσό για να γιορτάσει τον ΙΣΤΟΤΟΠΟ του, χρεώνοντας φυσικά τα αεροπορικά εισιτήρια και τα έξοδα στις πιστωτικές κάρτες άλλων!!! Οι μοναχικοί λύκοι του ηλεκτρονικού εγκλήματος -carder, spammer, skimmer- σχημάτισαν την αγέλη τους μαζί και σκορπισμένοι ταυτόχρονα στον παγκόσμιο ιστό, κάτω από το www.carderplanet.com.

Έτσι συγκροτήθηκε η κοινότητα που τα ανώτατα μέλη χαρακτηρίζονταν ως “ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ” και οι διαχειριστές έφεραν τον τίτλο του «ΝΟΝΟΥ». Η μεγαλύτερη δραστηριότητα λάμβανε χώρα στα φόρουμ που διέδωσε το πνεύμα της Οδησσού σε όλο τον κόσμο. Έτσι ανοίχτηκαν παραδίκτυα και microtribes στην Αγγλία και αλλού για να μοιραστεί δουλειά σε όλους. Άδειασμα πιστωτικών καρτών, παραγωγή ιών ως και διαβατήρια … αποτέλεσαν ένα μόνο μικρό μέρος της “παραγωγής”. Το μέγα θέμα που προέκυψε ήταν αυτό της εμπιστοσύνης των συναλλαγών μεταξύ των μελών του tribe και είναι αυτό που προσπαθεί να λύσει το Blockchain.

 

Πως λύθηκε το πρόβλημα της συναλλαγής μεταξύ των κλεφτών του διαδικτύου, όπου δεν υπήρχε εμπιστοσύνη; Με ένα σύστημα εγγυήσεων και ένα πρωτόκολλο από τα ανώτατα στελέχη που ονομάστηκε αρχικά « ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗΣ».

 

Έτσι το μέλος «ΠΩΛΗΤΗΣ» έστελνε κάποιους κλεμμένους αριθμούς από πιστωτικές και μερικά PINs και το μέλος «ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ» έστελνε στον «ΕΓΓΥΗΤΗ» που ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη, τα χρήματα. Και το εμπόριο άνθισε για τέσσερα (4) ολόκληρα χρόνια! Το ιδρυτικό στέλεχος Script δήλωσε στο «xaker.ru» ότι δεν υπάρχουν ενοχές εφόσον δεν προκαλούμε πρόβλημα στους κατόχους των πιστωτικών καρτών από τους οποίους αφαιρούμε χρήματα, εφόσον μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες. Οι τράπεζες χάνουν.

Οι άνθρωποι που τελικώς συνελήφθησαν δεν ομολόγησαν ότι ήταν ο Script και ο BOA και κρατήθηκαν 7 χρόνια σε φυλακές της Αμερικής … χωρίς να παραπεμφθούν σε πλήρη δίκη! Δεν γνωρίζω την εξέλιξη της ιστορίας. Γνωρίζω όμως ότι ο ιστότοπος έκλεισε αλλά άφησε μια τεράστια κληρονομιά στο διαδικτυακό έγκλημα … που ο καθένας ας φανταστεί την εξέλιξή του 20 χρόνια μετά!

Από το βιβλίο του Mischa Glenny “DARKMARKET”-

tropos