OUR BLOG

12 Apr 2021

Οι TROPOS ΕΚΠΟΜΠΕΣ παρουσιάζουν τον ΧΡΗΣΤΟ ΛΑΒΔΑ της Rijk Zwaan Hellas

https://www.youtube.com/watch?v=OGsl2mV9ywU
Οι TROPOS ΕΚΠΟΜΠΕΣ παρουσιάζουν τον ΧΡΗΣΤΟ ΛΑΒΔΑ της Rijk Zwaan Hellas
Ο κ. Χρήστος Λάβδας είναι ένας από τους πιο έμπειρους Γεωπόνους στην Ελληνική Αγορά με εμπειρίες απ όλο τον κόσμο. Με βαθιά γνώση στο γενετικό υλικό των κηπευτικών έχει συμβάλλει σημαντικά στο λανσάρισμα καινοτόμων προϊόντων πιπεριάς, τομάτας, αγγουριάς και μαρουλιών. Απ’ το θρυλικό αγγούρι Palmera μέχρι το σπουδαίο concept του one cut ready μαρουλιού Salanova και την cocktail τομάτα Brioso.
Γνωστός από τη θητεία του ως Διευθυντής Πωλήσεων στην πάλαι ποτέ Agrosystem, καθοδηγεί σήμερα μαζί με τον κ. Διαμαντή Τσιάτουρα απ τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου την Rijk Zwaan Hellas μια 100% θυγατρική της κορυφαίας επιχείρησης πολλαπλασιαστικού υλικού Rijk Zwaan.
Στα Φιλιατρά κατά τη διάρκεια της Filiatra Agro Vision μαζί με τον Γιάννη Τρυφωνόπουλο παρουσίασε το θέμα «Παραγωγός -Καταναλωτής – Περιβάλλον » και οι παρατηρήσεις του χρήζουν μεγάλης προσοχής απ όλους τους συντελεστές όλης της αλυσίδας Τροφίμου.
______________
Χρήστος Λάβδας και Γιάννης Τρυφωνόπουλος στην FiliatraAgrovision
Θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντας μερικά πράγματα σχετικά με τις καλλιέργειες στο θερμοκήπιο, τις παρατηρήσεις μου, τις παρατηρήσεις που υπάρχουν σχετικά με τη συνολική παραγωγή θερμοκηπίων στην Ελλάδα.
Θεωρώ ότι το γενετικό υλικό είναι το υπ αριθμόν «1» για το πώς θα πάει ο παραγωγός. Να επιλέξεις το σωστό γενετικό υλικό είτε βάζει πιπεριά, είτε αγγούρι, είτε ντομάτα, είτε μαρούλι, είτε οτιδήποτε, το σημαντικότερο από όλα είναι να επιλέξει το σωστό γενετικό υλικό για το θερμοκήπιο του και για το τι θέλει να κάνει.
Λέγοντας δυο κουβέντες πρώτα πριν ξεκινήσουμε απο τις διαφάνειες, θα ήθελα να πω κάτι, ο Αντώνης ανέφερε πριν από λίγο πόσα θερμοκήπια είχαμε πριν από 30 χρόνια και πόσα θερμοκήπια είχε η Ισπανία και η Τουρκία και πού φτάσανε αυτοί και πού βρισκόμαστε εμείς.
Θα αναφέρω δύο πράγματα στο τι καλλιεργούμε στο θερμοκήπιο στην Ελλάδα και θα πάρω την Κρήτη σαν παράδειγμα, η οποία έχει 25.000-27.000 στρέμματα θερμοκήπια και φτάνει τον Φλεβάρη, τον Μάρτη, τον Απρίλη να κόβει από 18.000 στρέμματα θερμοκήπια τομάτα και τα υπόλοιπα 10.000 να κατανέμονται στις υπόλοιπες καλλιέργειες. Τον λόγο τον ξέρουμε όλοι, είναι η πορεία.
Δυστυχώς υπάρχει ένα σοβαρότατο πρόβλημα το οποίο αν σας αναφέρω ότι φέτος στην περιοχή της Αλμερίας στην Ισπανία, για πρώτη φορά, η καλλιέργεια της πιπεριάς θα ξεπεράσει τα στρέμματα της καλλιέργειας της ντομάτας περιμένουμε φέτος στην περιοχή της Αλμερίας 110.000 στρέμματα πιπεριά και λιγότερα από 100.000 στρέμματα τομάτα, έχει κατακλύσει τις Ευρωπαϊκές αγορές με την πιπεριά, πάει πολύ καλά και ο παραγωγός δεν τον ενδιαφέρει να καλλιεργήσει κάτι που δεν έχει αποτέλεσμα οικονομικό, οικονομικό αποτέλεσμα έχει από την πιπεριά.
Να σας αναφέρω κάτι άλλο, το μακρύ αγγούρι μέχρι το 89 το ξέρει πολύ καλά και ο συνάδελφος Αντώνης, και οι παλιοί το θυμούνται πολύ καλά, δεν υπήρχε στην Ισπανία, δεν καλλιεργούταν στην Ισπανία. Είχε 9.000-10.000 στρέμματα αγγούρι στην Ιεράπετρα και πήγαιναν όλα στην εξαγωγή. Αυτή τη στιγμή η Ιεράπετρα δεν ξεπερνά τα 2.500-3.000 στρέμματα και η Ισπανία έχει 50.000 στρέμματα μακρύ αγγούρι το οποίο πάει όλο εξαγωγή.
Δηλαδή βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας, η Κρήτη αυτή τη στιγμή δημιουργεί ένα πρόβλημα τεράστιο και στην Τριφυλλία και στην υπόλοιπη Ελλάδα, στους παραγωγούς για την τομάτα. Η Ιεράπετρα αυτή τη στιγμή καλύπτει τις υπόλοιπες παραγωγές και να ψαχνόμαστε εμείς στην υπόλοιπη Ελλάδα να δούμε τι θα κάνουμε. Είναι ένα θέμα σοβαρό, το οποίο καλό είναι να το δούνε….

tropos