OUR BLOG

07 Mar 2024

Απο την “Αιτιοκρατια” του Homo Sapiens στην “Αβεβαιοτητα” του Homo Dictyous

Έγινε πλέον η συχνότερη συζήτηση μας το πως θα διαμορφωθεί το άμεσο μέλλον με την επέλαση της Tεχνητής Nοημοσύνης.

 

Έτσι αναμένοντας σύντομα τον πρώτο νευρομορφικό υπερυπολογιστή DeepSouth παραθέτουμε αυτό το κείμενο με τίτλο:
“Από την Αιτιοκρατία του Homo Sapiens στην Αβεβαιότητα του νέου είδους, Homo Dictyous”

 

Δημήτρης Γκαρτζονίκας
Συγγραφέας του: “Φτιάξε το δικό σου Tribe -Corporate TV”
———————————

 

Τεχνητή νοημοσύνη, Νανοτεχνολογία, Βιοτεχνολογία και Ρομποτική θα δώσουν πρακτικά μέχρι το 2030 στον Homo Sapiens τα εφόδια μιας νέας ζωής που δεν έχει προηγούμενο εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια. Είναι όμως έτσι; Είναι τα δώρα για τον Homo Sapiens ή για τον άνθρωπο που ήδη ζει αναμεσά μας, τον Homo Dictyous.

 

Ο Homo Sapiens γεννήθηκε έξυπνος αλλά στα χρόνια της αλματώδους εξέλιξης αρκέστηκε στην εφαρμογή της αρχής της Αιτιοκρατίας. Με απλά λόγια, για όλα υπάρχει μία αιτία, άρα πρέπει να βρούμε μια λύση βάση αυτής της αιτίας. Ενάντια της Αρχής της Αιτιοκρατίας, τοποθετείται η Αρχή της Απροσδιοριστίας σύμφωνα με την οποία υπάρχουν γεγονότα των οποίων η εκδήλωση δεν υπαγορεύεται από κάποια αιτία. Η αρχή της αβεβαιότητας σήμερα «διοικεί» τον γήινο μικρόκοσμο μας σύμφωνα με τους σύγχρονους φυσικούς επιστήμονες. Ο Homo Dictyous καλείται να ζήσει σε αυτή την εποχή, την εποχή της Αρχής της Απροσδιοριστίας ή Αβεβαιότητας.

 

Ο Homo Sapiens ήταν ο έξυπνος άνθρωπος που μπορεί να διαχειριστεί “3” διαστάσεις πολύ καλά και όσον αφορά την τέταρτη, τον χρόνο, μπορεί να εφαρμόζει το απλό timeline με γιορτές και εκδηλώσεις, χωρίς να μπορεί να αντιληφθεί την ολότητά του. Τώρα αναδύεται ο νέος άνθρωπος που καλείται να αντιληφθεί ακόμη και “11” διαστάσεις κρυμμένες στον ενδοφλοιό του εγκεφάλου του για κάποιους επιστήμονες. Πάντως σίγουρο είναι ότι ο νέος άνθρωπος καλείται σήμερα, θέλει δεν θέλει, να κατανοήσει και να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη που ήρθε για να μείνει.

 

Πώς θα το κάνει αυτό το νέο είδος ανθρώπου, ο HOMO DICTYOUS και ποια είναι η σχέση του με τον άνθρωπο της παλιάς κοπής, τον Homo Sapiens;

 

Ο Homo Dictyous ως νέο είδος που δεν θα δώσει αναφορά στον Homo Sapiens θα προσπαθήσει να φέρει σε πέρας 3 αποστολές:

 

Πρώτη αποστολή: Να καταργήσει αναγκαστικά την αρχή της Αιτιοκρατίας στην καθημερινότητά του ως αναχρονιστική χτίζοντας το έργο του στην αρχή της Απροσδιοριστίας ή Αβεβαιότητας που διέπει τους φυσικούς νόμους και να αναπτύξει τελικώς την προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη και τα παρακλάδια της, παρά τις αντίθετες προσπάθειες του Homo Sapiens.

 

Δεύτερη αποστολή: Να ενώσει τις θετικές, τεχνολογικές, ανθρωπιστικές επιστήμες και την τέχνη, με στόχο να δώσει στον ίδιο αυξημένες ικανότητες και έναν εξελιγμένο νου σε έναν ενιαίο κόσμο. Αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με την σχέση του με την «Ειμαρμένη» ή τον Θεό του. Γιατί κάλλιστα το σύμπαν μπορεί να το διοικεί κάποιος μεγαλύτερος νόμος που δεν τον συλλαμβάνει ο ανθρώπινος νους.

 

Τρίτη Αποστολή: Η κρισιμότερη και πιο δύσκολη. Να εξελιχθεί με γοργούς ρυθμούς ως συνεργαζόμενο ον , αναπτύσσοντας τη ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ή ΣΥΝ-ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ που στηρίζεται στη σχέση πολλών ανεξάρτητων ατόμων (tribe).

 

Διότι η Συλλογική Ευφυΐα που θα παράγεται θα είναι υπεύθυνη στην ουσία για την αλληλεπίδραση με την προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη.

 

Συμπέρασμα: Τα δύο είδη ανθρώπων αρχικά θα συνυπάρξουν αλλά ο Homo Dictyous θα γίνεται όλο και πιο ευδιάκριτος. Στην αυγή της νέας εποχής ως Homo Sapiens είμαστε τρομοκρατημένοι. Διότι θεωρούσαμε ότι δεν χρειάζονταν να εξελιχθούμε, αλλά προτιμήσαμε να απολαύσουμε με νωθρότητα τα καλά της επιστήμης που εξελίσσονταν. Ακόμη πιστεύουμε ότι μπορούμε να σταματήσουμε την εξέλιξη χρησιμοποιώντας μια λογική «αιτίου και αιτιατού» που και αυτή την φτιάξαμε στα μέτρα μας. Η κβαντική μηχανική μας απέδειξε ότι αυτό στη φύση δεν υπάρχει. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ελέγχει ο ίδιος το παιχνίδι της εξέλιξης με τρικ και πολιτικές. Αυτό είναι που τρομάζει το είδος μας. Η αβεβαιότητα όμως δεν βρίσκεται στο DNA του νέου είδους, τον Homo Dictyous που θα γράψει το νέο κεφάλαιο της ζωής του ανθρώπου βάση της αρχής της ΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΙΑΣ που είναι το κύριο γνώρισμά του. Κατ΄ αυτόν δεν είναι το τελευταίο κεφάλαιο αλλά το τελευταίο κεφάλαιο του παλιού ανθρώπου!

troposadmin