OUR BLOG

10 Feb 2021

Τι ειναι η ΦΥΛΗ και τι το MICROTRIBE του 2021;

Εδώ αγαπητοί φίλοι/ες θα σταθούμε λίγο περισσότερο.

O COVID 19 μας επιφύλασσε μεγάλα διαστήματα απομόνωσης τα οποία οδήγησαν πολύ μεγάλες  μάζες  από το στάδιο της απλής διαδικτυακής σύνδεσης προς το επόμενο στάδιο που σχετίζεται με εκείνο που λέμε  «ΦΥΛΗ -TRIBE».

 

Η δημιουργία του Microtribe (της φυλής, του κοινού σας) δεν γίνεται με τα εργαλεία του παρελθόντος.

 

Είναι αλήθεια ότι η «φυλή» για πολλούς είναι μια ενοχλητική λέξη, που φέρει το βάρος δεκαετιών ως όνομα και σχετίζεται με  τις πρώτες ανθρώπινες κοινότητες που σχηματίστηκαν πέρα από τους δεσμούς της συγγένειας, στις αρχές του μεγάλου πειράματος που ονομάζουμε … κοινωνία, το οποίο μας δίδαξε τελικώς το να συμπεριφερόμαστε ως “άνθρωποι”.

Οι πρώτοι πρόγονοί μας δεν έζησαν μόνοι,  αλλά  ενώθηκαν για να επιβιώσουν. Για το μεγαλύτερο μέρος  της ανθρώπινης ιστορίας, η συνείδησή μας διαμορφώθηκε από τις σχέσεις  μας με τους ανθρώπους που βρίσκονταν κοντά μας.

Στο πρόσφατο παρελθόν η ταυτότητα μας βρίσκονταν στη διασταύρωση της γενέτειρας και του αίματος.

Τα πάντα  καθορίστηκαν όχι από τον εσωτερικό μας κόσμο, αλλά και από εκείνα που μοιραστήκαμε όπως και τα κοινά ιδανικά και όχι από αυτό που μας έκανε ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ , αλλά από αυτό που μας έκανε ΤΟ ΙΔΙΟ, σε ένα πεπερασμένο τοπίο που γνωρίζαμε τόσο ως σπίτι και ως ΚΟΣΜΟ.

To Άτομο και η ΦΥΛΗ

ΑΤΟΜΟ:  Λατινική λέξη για το «αδιαίρετο»: αυτό που δεν μπορεί να διαχωριστεί από τον εαυτό του.

Το ήθος του «Ατομικισμού» κυριάρχησε στο δυτικό κόσμο τους τελευταίους αιώνες.

Με την δημιουργία των κρατών δόθηκε το δικαίωμα της μετάβασης: από την αρχική ΦΥΛΗ  στο ΑΤΟΜΟ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ ως  μέλος  μιας άμορφης, ανόμοιας, γεωγραφικά ευρείας ομάδας, πολλά από τα μέλη της οποίας πιθανότατα να μην  τα συναντήσει ποτέ, χωρίς πλέον να βλέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ τη φυλή που κάποτε το  διεκδίκησε δωρεάν.

 

ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΦΥΛΕΣ

Δύο πράγματα επέτειναν κυρίως αυτό το φαινόμενο:

  1. Η παγκοσμιοποίηση και
  2. Τα social media των τελευταίων χρόνων που τα αλλάζουν όλα.

Στην πορεία και κυρίως με τα social media το άτομο έγινε πολίτης του κόσμου με ακόμη ασθενέστερους δεσμούς και θεωρητικά ως ΑΤΟΜΟ μπορεί να αποφασίσει μόνο του ποιο είναι ή ποιο θέλει να είναι.

Όταν  χαλαρώνουν πολλοί οι δεσμοί  το ακραίο σημείο που μπορείς να φτάσεις  είναι να σκέφτεσαι  μόνο ως   άτομο και να βάλεις τον εαυτό σου  πάνω απ’ όλα και τότε ελλοχεύει  ο κίνδυνος αδιεξόδου, παραβλέποντας τις ευθύνες της δημόσιας ζωής στην αναζήτηση μιας τελειοποιημένης μοναξιάς, σαν να είσαι μόνος στον κόσμο, κάτι που το χαρακτηρίζουμε πολλές φορές ως σημείο των καιρών.

Πολλές οι ενστάσεις όπως του  Γερμανού φιλόσοφου Μάρτιν Χάιντεγκερ στις αρχές του 20ου αιώνα που μας λέει ότι «το να είσαι άνθρωπος είναι … να είσαι μέρος ενός συνόλου στον κόσμο. Διότι ζούμε παρουσία άλλων».

Ο εαυτός μας δεν είναι ο μοναδικός μας στόχος, αλλά μια ροή, που βρίσκεται σε εξέλιξη.  Ο εαυτός μας αναπτύσσεται  και τροποποιείται από κάθε συνάντηση, και βρίσκεται σε διαβούλευση ανάμεσα σε αυτό που αναμένεται  από την οικογένεια, την κοινωνία, την κοσμολογία και από αυτό που πραγματικά θα θέλαμε να είμαστε.

Τι εννοούμε σήμερα με την  λέξη «Φυλή – Tribe»

Με την  λέξη «Φυλή – Tribe» σήμερα προσπαθούμε να περιγράψουμε τους χαλαρούς ή δυνατούς  δεσμούς  που αναπτύσσουν τα άτομα των ομάδων  που ξεπερνούν τους παλιούς δεσμούς συγγένειας και γλώσσας, ενωμένες με ποικίλους και διαφορετικούς δεσμούς.

Ένα Tribe που δεν σχετίζεται με αίμα,  μπορεί να είναι μια πολιτική ομάδα, μια θρησκευτική αίρεση, μια τρομοκρατική οργάνωση.

Στη Δύση σήμερα, μπορούμε να θυμηθούμε  τις γνωστές συγκρούσεις μεταξύ των κομμάτων (tribes) στην πολιτική και να μιλήσουμε για τον γρήγορο social πολλαπλασιασμό των φυλών που αναπτύσσονται, όσο και τον τρόπο με τον οποίο ενεργοποιούνται στη δημόσια ζωή.

Η δύναμη μιας τέτοιας κουλτούρας σήμερα δεν έγκειται στην προώθηση ενός μεμονωμένου τρόπου ύπαρξης αλλά στην ικανότητά των ατόμων της φυλής να διατηρούν μια ποικιλία απόψεων μέσω ανταλλαγής και συζήτησης και πολυφωνίας.

Μεταξύ των tribes  τα σύνορα είναι ρευστά. Δεν είναι ερμητικές φυσαλίδες αλλά συνεχώς επεκτεινόμενες σφαίρες.

Άλλοι βρίσκουν το tribe τους στο χώρο ή τέχνης ή της μόδας ή αλλού. Μερικές φορές οι συνδέσεις είναι τυχαίες παρά αναζητούμενες, συμβαίνουν με μια έλξη βαρύτητας.

 

ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΜΑΣ ΣΕ TRIBES;

«Υπάρχει μια σχέση με την από κοινού  λατρεία του Θείου τόσο παλιά όσο η ανθρωπότητα και η οποία δεν μπορεί ποτέ να στεγνώσει: Είναι αυτή που προκύπτει από τη σύντηξη των συνειδήσεων», δήλωσε ο Durkheim σε ομιλία του το 1914.

Τότε έλεγε: «η υπέρβαση μπορεί να επιτευχθεί με το απλό γεγονός να συναντηθούμε, να σκεφτούμε μαζί, να νιώσουμε μαζί, να ενεργούμε μαζί».

Ο Καναδός θεωρητικός των μέσων μαζικής ενημέρωσης του 20ού αιώνα Μάρσαλ Μακλχάν απέδωσε την παρακμή της «ΦΥΛΗΣ» ως φυλετική κουλτούρα, στην υπέρβαση της προφορικής παράδοσης από μια κωδικοποιημένη, γραπτή γλώσσα, μια διαδικασία που επιταχύνθηκε από την εφεύρεση του τυπογραφείου του 15ου αιώνα.

Όταν δεν χρειαζόμασταν πλέον να επικοινωνούμε πρόσωπο με πρόσωπο, όταν δεν χρειάζεται να συνδεθούμε μέσω του αγγελιοφόρου, απομακρυνθήκαμε.

Μια σημαντική πρόβλεψη του 1969 για την εμφάνιση των νέων φυλών.

Το 1969 ο McLuhan προέβλεψε σε μια συνέντευξη του, πριν από την αυγή του Διαδικτύου – ότι τα ηλεκτρονικά μέσα θα αναζωογονήσουν τον φυλετισμό δημιουργώντας μια ταυτόχρονη εμπειρία, επαναφέροντας την αμεσότητα ενός χαμένου χωριού.

Σε αυτήν λοιπόν την αδιάκοπη ροή δεδομένων, συνεχίζει ο McLuhan … υπάρχει ο κίνδυνος οι ταυτότητες των μελών της φυλής  να επικεντρώνεται  στα προϊόντα που αγοράζουν, στις επιλογές που μπορεί εύκολα να κερδίσουν χρήματα ως μέρος ενός καπιταλιστικού συστήματος.

«…Οι έμποροι μιλούν για καταναλωτικές φυλές και οι εταιρίες τρέχουν  να ενσταλάξουν στους υπαλλήλους τους μια φυλετική κουλτούρα, με στόχο  την πίστη και μια αίσθηση αποστολής για μεγαλύτερη παραγωγή και περισσότερα κέρδη!»

——————————-

Περισσότερα στην δεύτερη έκδοση του βιβλίου “Απ΄το Like στο Buy“ με κύριο θέμα το “MICROTRIBE” που θα κυκλοφορήσει σύντομα.

(Η 1η έκδοση στο http://troposbooks.com/from_like_to_buy/)

——————————–

tropos