
(ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ) ΦΡΟΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΠ΄ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΕΘΝΙΚΟ BRAND NAME
Του Δημήτρη Χ. Γκαρτζονίκα
Είναι αλήθεια ότι βρέθηκα πρόσφατα στην παρέλαση προς τιμήν της απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων και στάθηκα και εγώ όπως και πολλοί άλλοι να θαυμάσω την Προεδρική Φρουρά. Τιμή για την πόλη η συμμετοχή της στην παρέλαση, διότι όπως είναι γνωστό συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που ήταν ο επίσημος της παρέλασης.
Το απόλυτο brand name της (Προεδρικής) Φρουράς των Ελλήνων δίνει σε έναν καλό παρατηρητή ένα δυνατό case study για να επιδείξει την διαφορά μεταξύ marketing και branding. Τα πάντα που σχετίζονται με αυτήν συνδέονται με άλλα brands.
Η έδρα, η αλλαγή του ενός μόνο μέρους του ονόματος, η μεγάλη ιστορία της που συνδέεται με αυτή της χώρας, η πειθαρχία, η σκληρή εκπαίδευση, η καλοσχεδιασμένη στολή, η εμφάνιση στον Άγνωστο Στρατιώτη και στις παρελάσεις με το ξεχωριστό βηματισμό, τα περιστατικά ηρωισμού και όλα αυτά με την καλά σχεδιασμένη προβολή τους είναι μερικά από τα συστατικά της επιτυχίας της Φρουράς των Ελλήνων.
Tο brand της Φρουράς κατανοεί την ανάγκη των πολιτών ενός κράτους για την ύπαρξη ενός πρώην μάχιμου και σήμερα τελετουργικού αγήματος Εθνικής Υπερηφάνειας. Αυτό επιτυγχάνεται περισσότερο από ένα αιώνα τώρα στην χώρα (από το 1868) μέσω των δημοσίων εμφανίσεων της και των σκοπών που υπηρετεί. Το όνομά της κατοικεί στις καρδιές των Ελλήνων, στο πέρασμα των πολιτευμάτων και των χρόνων.
Αυτό όμως το πέτυχε επηρεάζοντας με ένα πλήθος ενεργειών τις εμπειρίες των πολιτών, κρατώντας όμως τις βασικές αρχές που υπηρετεί γνωστές και αναλλοίωτες στο ευρύ κοινό παρά τις αλλαγές μέρος του ονόματος της σε Ανακτορική Φρουρά, Φρουρά Σημαίας, Φρουρά Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτη, Βασιλική Φρουρά και τέλος Προεδρική Φρουρά, από το 1974 μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Και αυτό που υπόσχεται είναι ότι θα παραμείνει στο χρόνο και θα συνδέεται με την ιστορία της χώρας μας.
Πάμε όμως να δούμε τα συστατικά της:
- Η τοποθεσία της έδρας και το όνομα σχετίζονται με δύο άλλα brand names
1. Η έδρα της φρουράς βρίσκεται δίπλα από το Προεδρικό Μέγαρο (ή πρώην Ανάκτορα) το οποίο φυλάσσει και
2. και φέρει ένα Ηρωικό όνομα, αυτό του Γ. Τζαβέλλα. - Η ενδυμασία, ο τόπος και η τελετουργία κατασκευής της έχουν σχέση με πλήθος συσχετισμών που παραπέμπουν στην ιστορία της χώρας. Η προβολή της διαδικασίας προκαλεί τον θαυμασμό του κοινού.
-
Η σκληρή εκπαίδευση που απαιτείται, ο επικοινωνιακός κανόνας να μην κινείται ο φρουρός που ενθουσιάζει το κοινό και η προβολή των παραπάνω.
-
Οι ειδικές αποστολές και ο συσχετισμός της Φρουράς με το μεγάλο Brand Name του Άγνωστο Στρατιώτη:
-
Οι ιστορίες/μύθοι ηρωισμού που συνδέουν την αξία και με την χώρα και η διάδοσή τους από στόμα σε στόμα, όπως:

Η Προεδρική Φρουρά από τι κατάφερε να ξεφύγει;
Από το να συνδέεται το όνομά της με την ιστορία ενός στρατιωτικού τάγματος και να συνδέεται σήμερα με την ιστορία της χώρας.
Από τι μπορεί να κινδυνεύει;
Ίσως μόνο από μία μελλοντική κυβέρνηση που δεν θα θέλει να σχετίζεται με άγημα που φέρει όπλο. Και πάλι όμως θα μπορούσε να προσαρμοσθεί σε μία νέα βάση εφόσον η ίδια θα προσαρμόζεται όλο και πιο πολύ στο να εκφράζει την ιστορία της χώρας.
Συμπερασματικά:
Το πλέγμα των ποιοτικών χαρακτηριστικών ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας μπορούν να δώσουν ένα πετυχημένο και μακροχρόνιο brand name και μέσω του branding και της σύνδεσής του με άλλα brand names, εφόσον τηρηθούν τελετουργικά ακέραιοι κανόνες στο πέρασμα του χρόνου.
-
Το άρθρο εντάσσεται στο αφιέρωμα “Branding & Social Media” στα πλαίσια της εορταστικής επίτευξης του στόχου των 1.000.000 views πρωτογενούς υλικού, στο κανάλι μας στο Youtube.
-
Ο όρος “Brand name” ίσως να μην είναι δόκιμος για την παραπάνω περίπτωση. Στο άρθρο όμως παίζει τον ρόλο του case study που αφορά το branding